علائم کمبود ویتامین b12 و خوراکی های حاوی این ویتامین

به گزارش مجله اندیشه، بدن انسان به تمامی ویتامین ها نیاز دارد و کمبود هر ماده معدنی و ویتامین ضروری مانند ویتامین B12، می تواند عوارضی را برای بدن به همراه داشته باشد. علائم کمبود ویتامین b12 به گونه ای است که خیلی راحت می توان به آن پی برد و در جهت برطرف این کمبود اقدام کرد.

علائم کمبود ویتامین b12 و خوراکی های حاوی این ویتامین

در این مطلب تصمیم داریم ابتدا به اهمیت این ویتامین و اندازه احتیاج روزانه بدن به b12 بپردازیم و ادامه به علائم کمبود ویتامین b12 و مواد غذایی حاوی آن بپردازیم. افرادی که به سلامتی خود اهمیت می دهند، با خواندن این مطلب می توانند با آگاهی از این علائم، به بهبود شرایط سلامتی خود یاری نمایند.

اهمیت ویتامین b12 برای بدن انسان

به طور کلی هشت ویتامین b داریم که به تأمین انرژی بدن یاری می نمایند و غذا را به سوخت مناسب برای بدن انسان تبدیل می نمایند. یکی از این ویتامین ها، ویتامین b12 است که نقش مهمی در فراوری DNA و حفظ سلامتی اعصاب و سلول های خونی ایفا می نماید.

اندازه احتیاج روزانه بدن به ویتامین b12

یکی از سوالات رایجی که از متخصصان تغذیه می گردد این است که در روز به چه اندازه ویتامین B12 احتیاج داریم؟ تحقیقات نشان می دهد که اندازه B12 پیشنهادی برای یک روز، 2.4 میکروگرم است. حال اگر این اندازه جذب نگردد، ممکن است چه علائمی در بدن ظاهر گردد؟ در ادامه خواهیم گفت.

علائم کمبود ویتامین b12

1. احساس بی حسی و سوزن سوزن شدن در دست و پا

ویتامین B12 به ساخت میلین (غلاف چربی اطراف سلول های عصبی) یاری می نماید. بدون این چربی، اعصاب ضعیف می گردد. در صورتی که این فرایند ادامه پیدا کند، احساس سوزن سوزن شدن در دست های شما پدید خواهد آمد.

2. همواره خسته بودن

یکی از علائم کمبود ویتامین b12 در بدن، خستگی، ضعف و تنگی نفس است. در این مواقع بدانید که سلول های خونی به خوبی تغذیه نشده است. در این مواقع اصطلاحاً به کم خونی مگالوبلاستیک مبتلا شده اید. سلول های خونی اکسیژن کافی را با خود حمل نمی نمایند و احساس خستگی به شما دست خواهد داد.

3 رنگ پریده بودن

یکی از دلایلی که می تواند درخشندگی و سرزندگی را از پوست شما بگیرد، کمبود ویتامین b12 است. علت این مسئله، کمبود اکسیژن در سلول های خونی تلقی می گردد.

4. افسردگی

یکی از علائم کمبود ویتامین b12 در بدن، افسردگی است. ویتامین B12 در فراوری ناقل های عصبی و ایجاد ارتباط بین اعصاب نقش دارد و به فراوری سروتونین (نوعی ناقل عصبی) یاری می نماید. کمبود این ویتامین، موجب کمبود سروتونین و نهایتاً افسردگی می گردد.

شاید افسردگی شما ناشی از کمبود ویتامین B12 باشد

5. فراموشی

فراموشی می تواند دلایل زیادی داشته باشد که یکی از مهم ترین آن ها کم شدن ویتامین b12 در بدن است. این ویتامین رابطه نزدیکی با فرآیندهای سوخت و ساز مغز دارد؛ کمبود این ویتامین به این سوخت و سازها آسیب می زند.

افراد در معرض کمبود ویتامین b12

1. مراقب باشید گیاه خواری کار دستتان ندهد

یکی از مسائلی که گیاه خواران باید مد نظر قرار دهند این است که گیاهان از ویتامین B12 بی بهره هستند. این ویتامین فقط در گوشت، تخم مرغ، گوشت مرغ و محصولات حیوانی یافت می گردد و گیاه خواران به شدت در معرض کمبود این ویتامین هستند.

2. دیابتی ها

پژوهشگران دریافتند که اندازه ویتامین B12 در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 و 2 بسیار پایین است. پزشکان برای مبتلایان به دیابت، مکمل های ویتامین B12 تجویز می نمایند. دیابت می تواند کم خونی را به بیمار هدیه دهد!

3. مصرف نمایندگان داروهای سوزش سر دل

داروهایی که برای کاهش ترشح اسید معده تجویز می گردد، باعث می گردد که افراد مبتلا به سوزش سر دل کمی آرام شوند و درد آن ها تسکین پیدا کند. این در حالی است که این راحتی آسیب هایی در پی دارد. ویتامین B12 برای اینکه بتواند جذب بدن گردد، به اسید معده احتیاج دارد. در صورت نبود اسید معده، این ویتامین جذب بدن نمی گردد.

پس در صورتی که از این داروها استفاده می کنید، حتماً با پزشک خود در رابطه با موضوع کمبود ویتامین B12 مشورت کنید.

4. اگر 50 سالگی را پشت سر گذاشته اید، مراقب باشید

هر چه سن انسان بالاتر رود، اندازه اسید معده فراوریی او کمتر می گردد و این کاملاً طبیعی است. همان طور که پیش از این بیان کردیم، این اسید برای جذب ویتامین B12 لازم است. برای این که در این سن به مشکل برنخورید، با پزشک خود مشورت کنید تا با تجویز مکمل های مناسب از کمبود این ویتامین در بدن شما پیشگیری کند.

مواد غذایی حاوی ویتامین B12

همان طور که گفته شد، ویتامین ب 12 عمدتاً در مواد غذایی وجود دارد که از منابع حیوانی به دست می آید و گیاه خوارانی که هیچ غذای حیوانی مصرف نمی نمایند، باید بدانند که کبود ویتامین B12 آن ها را تهدید می نماید. در این بخش تصمیم داریم چند ماده غذایی حاوی ویتامین B12 پیشنهاد دهیم تا بتوانند با مصرف آن ها، از کمبود این ویتامین در بدن خود جلوگیری نمایند.

1. شیر

در یک پیمانه شیر پرچرب، حدود 1.3 میکروگرم ویتامین ب 12 وجود دارد. با مصرف روزانه شیر می توانید از بسیاری از مسائل برای سلامتی خود جلوگیری کنید.

2. ماست

ماست یکی از برترین منابع برای جذب ویتامین b12 به حساب می آید. در 85 گرم ماست، چیزی در حدود 1.2 میکروگرم از این ویتامین وجود دارد. با مصرف این میزان ماست، نیمی از احتیاج روزانه شما به ویتامین ب 12 برطرف می گردد.

3. تخم مرغ

در یک تخم مرغ پخته شده حدود 0.6 میکروگرم ویتامین b12 وجود دارد. می توانید تخم مرغ را با مواد دیگر ترکیب و مصرف کنید. این ماده غذایی مقوی را حتماً در رژیم غذایی هفتگی خود قرار دهید.

4. گوشت مرغ و بوقلمون

این گوشت ها فواید زیادی برای بدن انسان دارند. گوشت مرغ مقادیر زیادی پروتئین و گوشت بوقلمون حاوی سلنیوم است. ماده سلنیوم می تواند سیستم ایمنی بدن انسان را به اندازه قابل توجهی تقویت کند. در 85 گرم گوشت مرغ یا بوقلمون، نزدیک به 0.3 میکروگرم ویتامین ب 12 وجود دارد.

5. گوشت گاو

85 گرم گوشت گاو، 1.3 میکروگرم ویتامین B12 دارد و به همین دلیل یکی از برترین منابع این ویتامین به شمار میرود. با مصرف این ماده مقوی از علائم کمبود ویتامین B12 پیشگیری کنید.

مواد غذایی زیادی حاوی این ویتامین هستند که ماهی قزل آلا و صدف خوراکی هم جزئی از آن ها هستند.

داروهای تجویزی برای کمبود ویتامین b12

بسیاری از افراد با مصرف غذاهای حاوی ویتامین B12 درمان می شوند و کمبود موجود در بدن آن ها برطرف می گردد؛ اما گاهی پیش می آید که پزشک تشخیص می دهد که شخص باید برای جبران این کمبود، قرص مکمل یا آمپول عضلانی مصرف کند.

1. قرص مکمل

این قرص ها به صورت 1000 تا 2000 میکروگرمی هستند. بیمار باید این دوز را بین یک تا دو هفته ادامه دهد. پس از آن وارد فاز تثبیت می گردد و می تواند روزانه یک قرص مصرف کند. این قرص تثبیت، دارای دوز 1000 میکروگرمی است که به صورت روزانه مصرف خواهد شد.

نکته: از آن جا که بخشی از دوز قرص به وسیله کبد کاهش می یابد، دوزی که بدن دریافت می نماید نسبت به عددی که روی قرص نوشته می گردد کمتر است. در نتیجه گاهاً پزشک تشخیص می دهد که بیمار دو یا سه عدد قرص مصرف کند.

2. آمپول عضلانی

این آمپول ها دارای دوز 100 تا 1000 میکروگرم هستند. پزشک معمولاً آین آمپول را روزانه یا دو روز یک بار تجویز می نماید. پس از گذشت یک الی دو هفته این اندازه به یک آمپول در ماه یا یک آمپول در سه ماه کاهش می یابد.

هیچ تفاوت خاصی بین این دو روش وجود ندارد. مهم این است که شخص هر کدام از دو روش را که به وسیله پزشک برای او تجویز می گردد ادامه دهد و درمان را به خاتمه برساند تا کمبود او جبران گردد و علائم کمبود ویتامین b12 به صورت کامل از بین برود.

تنها نکته ای که در تفاوت قرص و آمپول وجود دارد این است که بعضی افراد از آمپول می ترسند و به همین دلیل ترجیحشان را با پزشک در میان می گذارند و به جای آمپول، قرص مصرف می نمایند. بعلاوه بعضی از افراد زمان کافی برای حضور روزانه در مطب و تزریق آمپول را ندارند. بعلاوه هزینه تزریق را هم در نظر بگیرید و به مجموع هزینه های درمان خود اضافه کنید.

سخن آخر

بدن انسان به مواد بسیاری احتیاج دارد تا بتواند برترین عملکرد ممکن را داشته باشد. گاهی کمبود یک ماده باعث می گردد که بدن فرد واکنش های عجیبی از خود نشان دهد و فرد را تا چند روز خانه نشین کند. برای جلوگیری از بروز چنین مسائلی سعی کنید مواد غذایی گوناگونی را در رژیم غذایی خود بگنجانید. ترجیحاً برای رسیدن به یک رژیم غذایی سالم، با یک کارشناس تغذیه مشورت کنید تا از همه چیز مطمئن و خاطرجمع باشید.

تا به امروز دچار کمبود این ویتامین شده اید؟ از قرص یا دارو استفاده نموده اید؟ نتیچه چگونه بود؟ در صورتی که شما هم دارو یا ماده غذایی را می شناسید که به برطرف کمبود ویتامین ب 12 یاری می نماید، آن را با ما و سایر کاربران خبرنگاران، در پایین همین صفحه به اشتراک بگذارید.

از آنجایی که اشاره شد تخم مرغ (بخصوص زرده) حاوی این ویتامین لازم است، به شما پیشنهاد می کنیم مطلب خواص و مضرات زرده تخم مرغ را هم در خبرنگاران مطالعه کنید.

منبع: مجله انگیزه
انتشار: 6 مرداد 1400 بروزرسانی: 6 مرداد 1400 گردآورنده: andishemag.ir شناسه مطلب: 1763

به "علائم کمبود ویتامین b12 و خوراکی های حاوی این ویتامین" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "علائم کمبود ویتامین b12 و خوراکی های حاوی این ویتامین"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید