21 مزایای خرید از فروشگاه های زنجیره ای معروف و معایب آن

به گزارش مجله اندیشه، اگر از فروشگاه های زنجیره ای خرید کنیم به نفعمان است یا ضرر می کنیم؟ فروشگاه های زنجیره ای طی یکی، دو دهه اخیر، مشتریان پر و پاقرصی پیدا نموده اند. این فروشگاه ها در اصل از مجموعه ای از خرده فروشی ها تشکیل شده اند که تحت یک مدیریت مرکزی اداره می شوند و شعبه های متعددی در سطح یک شهر یا کشور دارند. خرید از فروشگاه های زنجیره ای، مزایایی دارد که جزو نقاط قوت این فروشگاه ها به شمار میرود، هر چند نمی توان از معایب آنها هم چشم پوشی کرد. در این مقاله از در به آنالیز مزایا و معایب خرید از فروشگاه های زنجیره ای خواهیم پرداخت.

21 مزایای خرید از فروشگاه های زنجیره ای معروف و معایب آن

فروشگاه زنجیره ای چیست و چطور کار می نماید؟

فروشگاه زنجیره ای تحت یک نام یا برند تجاری، اقدام به فروش کالاهایی مثل خواروبار، مواد غذایی، بهداشتی و حتی پوشاک می نمایند. تمان محصولاتی که در شعب فروشگاه های زنجیره ای عرضه می شوند، قیمت یکسانی دارند. بنابراین فرقی نمی نماید از کدام شعبه خرید کنید چون این فروشگاه ها تحت نظارت یک دفتر مرکزی قرار دارند و کالاها مستقیما از فراورینماینده به دست مصرف نماینده می رسد. به همین علت، محصولات معمولا قیمت پایین تری دارند و با تخفیف ارائه می شوند. در نتیجه خرید از این فروشگاه ها در اغلب مواقع، برای مشتریان به صرفه تر است.

یکی از محبوب ترین فروشگاه های زنجیره ای است با رویکرد فروش کالاهای خرده فروشی (FMCG) است که با شعار فروشگاه همیشه تخفیف، نسبت به دیگر فروشگاه های زنجیره ای، کالاهای خود را با قیمت پایین تری به مشتریان ارائه می دهد.

مزایای خرید از فروشگاه های زنجیره ای چیست؟

فروشگاه های زنجیره ای به عنوان یک پل ارتباطی بین خریدار و فراوری نماینده عمل می نمایند و کالاها را از خرده فروش ها به صورت عمده و با قیمت پایین تر (به علت حذف واسطه)، تهیه نموده و به دست مشتریان می رسانند. این شیوه ارائه محصول مزایای زیادی هم برای خریدار، هم تامین نماینده و هم فروشنده دارد. در ادامه مزایای خرید از فروشگاه های زنجیره ای مثل را آنالیز خواهیم کرد.

1- خرید به صرفه کالاها

، به عنوان اولویت مشتریان در زمان تهیه کالاهای مورد احتیاج است. هزینه های مالی فروشگاه ها شامل تامین کالا، جابه جایی و فروش محصولات است که در فروشگاه های زنجیره ای، به خاطر تامین کالا به صورت یک جا، هزینه ها تا حد چشم گیری کاهش پیدا می نماید.

از سوی دیگر، هزینه های این شیوه از تامین کالا، سرعت فرآیند تهیه و توزیع کالا را بالاتر می برد. علاوه بر این، در این فروشگاه ها، به خاطر شعب زیادی که دارند، محصولات با سرعت بیشتری به فروش می رسند و برای فراوری نماینده هم برگشت سود سریع دارد.

2- صرفه جویی در زمان

فروشگاه های زنجیره ای، طیف وسیعی از کالاهای مورد احتیاج خانوار را با برندها و انواع مختلف، ارائه می نمایند. بنابراین به عنوان خریدار، لازم نیست برای خرید چند کالا، وقتتان را هدر بدهید چون مجبور نیستید به چند فروشگاه مراجعه کنید. برای خرید های یکجا، به صورت ماهانه یا هفتگی، به راحتی می توانید بین به فروشگاه بروید، همه کالاهای مورداحتیاجتان را در سبد خرید بگذارید و یکجا حساب کنید.

3- تخفیف های زیاد و متعدد

از آنجایی که در فروشگاه های زنجیره ای، کالاها به طور مستقیم و بدون واسطه از تامین نمایندگان تامین می گردد، هم حجم محصولات ارائه شده بیشتر است و هم محصولات به روزی روانه این فروشگاه ها می شوند. بنابراین فروشگاه های زنجیره ای دست بازتری دارند تا روی کالاها، تخفیف های دوره ای، فصلی یا روزانه اعمال نمایند.

یکی از سیاست های فروش برگزاری جشنواره یا کمپین هایی است که در آن، یک یا چند تامین نماینده کالا، اقدام به عرضه کالاهای خود با قیمت های بسیار پایین تر از کف بازار می نمایند. بعلاوه در این جشنواره ها، هدایایی هم برای خریداران در نظر گرفته می گردد تا مشتریان به خرید بیشتر، تشویق شوند. در خرید جشنواره ای، شما با یک تیر، چند نشان می زنید و می توانید با کمترین قیمت، کالای مورد نظر خود را خریداری نموده و شانس برنده شده تان را هم بالا ببرید.

4- فروش سریع در حجم بالا

برای صاحبان کسب و کار یا توزیع نمایندگان کالا و محصولات، هیچ چیز به مقدار سرعت برگشت سرمایه، مهم نیست. هر چه سرعت برگشت سرمایه بالاتر باشد، تامین نماینده با سرعت بیشتری می تواند سریع تر اقدام به فراوری کالاها و تامین مواد اولیه مورد احتیاج خود کند.

در فروشگاه های زنجیره ای به خاطر حجم بالای فروش، تخفیف های ویژه، تنوع بالای محصولات و دسترسی به کالاهای متنوع، فروش با سرعت و حجم بیشتری انجام می گردد و در نتیجه سوددهی بیشتری به همراه خواهد داشت.

5- آزادی مشتری در خرید و انتخاب کالاها

احتمالا برای بسیاری افراد، تجربه ناخوشایندی است که فروشنده، پشت سرشان راه برود و برای فروش کالاها تبلیغ کند یا وقتی قرار است از بین چند کالا، یک مورد را انتخاب کند، از فروشنده بخواهد که چندین برند را روی میز بیاورد و آنها را با هم مقایسه کند.

یکی از مزایای خرید از فروشگاه های زنجیره ای، آزادی و احترام به حق انتخاب مشتری است. در این فروشگاه ها، به راحتی می توانید بین قفسه ها حرکت کنید و چند برند را برانداز نموده و در آخر، اقدام به انتخاب یکی از آنها کنید، بدون اینکه به فروشندگان متوسل شوید یا کسی مزاحم خرید شما گردد.

6- خرید از افراد حرفه ای و متخصص

در فروشگاه های زنجیره ای، کادر فروش از صندوق دار گرفته تا انباردار و کسانی که قفسه های فروشگاه ها را می چینند، همگی برای مهارتی که دارند، آموزش دیده اند.

این افراد، بر اساس برنامه ریزی ها و ماموریت هایی که دارند، تحت نظارت مداوم قرار می گیرند تا وظایف خود را به برترین نحو، انجام دهند. به همین دلیل به خوبی می توانند شما را در انتخاب محصول یا خرید کردن، هدایت نمایند و برخورد صمیمانه ای هم با شما داشته باشند.

7- امکان خرید اینترنتی یا تحویل درب منزل

با پیشرفت تکنولوژی و استقبال مردم از خرید آنلاین یا تلفنی، بسیاری افراد ترجیح می دهند وقتی در خانه یا محل کار هستند، اقدام به سفارش کالاهای مورد احتیاج خود نمایند.

در خریدهای اینترنتی، احتیاجی نیست که حتما به صورت حضوری به شعب فروشگاه های زنجیره ای مراجعه کنید و می توانید حجم زیادی از کالاهای مورد احتیاجتان را به صورت یکجا سفارش داده و درب منزل تحویل بگیرید، بدون اینکه انرژی یا زمان زیادی برای رفتن به فروشگاه و گشتن بین قفسه ها یا معطل شدن برای خرید یا حساب کردن، صرف کنید.

8- ارائه اطلاعات دقیق کالاها

در زمان خرید از شعب فروشگاه های زنجیره ای، شما به راحتی می توانید همه اطلاعات کالا، شامل قیمت، وزن، تاریخ فراوری، تاریخ انقضا و مواد تشکیل دهنده هر کالا (مخصوصا مواد بهداشتی یا آشپزی) را مشاهده کنید و با دیگر کالاها، مقایسه کنید. حتی بعضی فروشگاه های زنجیره ای مثل که امکان خرید اینترنتی را برای مشتریان فراهم نموده اند، با مراجعه به وبسایت فروشگاه، می توانید از جزییات مربوط به هر کالا آگاه شده و با دید بازتری اقدام به خرید کنید.

9- کنترل کیفی محصولات

در فروشگاه های زنجیره ای، بخش های تخصصی مختلفی مخصوصا در بخش مدیریتی و دفتر مرکزی وجود دارند که وظیفه کنترل کیفی، اطلاع رسانی های قبل و بعد از فروش، تامین بهینه کالا و ارتباط با مشتریان را بر عهده دارند. این یکی از مزیت های خرید از فروشگاه های زنجیره ای است که فروشگاه های کوچک یا سوپرمارکت ها، از آن بی بهره اند. علاوه بر این، رقابتی بودن قیمت ها و محیط کاری، این فروشگاه ها را به عرضه کالاهای باکیفیت با قیمت کمتر، ترغیب می نماید.

10- کاهش هزینه فروش و کسب و کار

این مزیت فروشگاه زنجیره ای به طور مستقیم به فروشنده و تامین نماینده کالا مربوط است. در این فروشگاه ها، کارهای زیادی جهت ارائه محصول انجام می گردد که مستلزم صرف هزینه های بالا و نیروی کار زیاد است. اما به خاطر مدیریت یکپارچه و سیاست گذاری های مرکزی، حجم این کارها و هزینه ها، کاهش پیدا نموده و احتیاج به نیروی کار و واسطه های زیاد را کاهش می دهد.

معایب خرید از فروشگاه های زنجیره ای برای خریداران

هر چند مزایای خرید از فروشگاه های زنجیره ای بیش از معایب آن است اما نباید از معضلات موجود در این فروشگاه ها هم چشم پوشی کرد. هر چند بخش مدیریتی این فروشگاه ها، سیاست های مختلفی را برای برطرف این معایب ارائه می نمایند، اما در بسیاری از فروشگاه های زنجیره ای، بعضی از این معایب وجود دارند:

1- تعامل کمتر خریدار و فروشنده

احتمالا صاحب بقالی یا سوپر مارکتی نزدیک خانه که برای خرید کالاهای مورد احتیاجتان به آنجا می روید، به مرور از علایق شما بیشتر خبر دارد، سلام و احوالپرسی گرم تری می نماید و بین تان خوش و بش کردن هم معمول است. اما در فروشگاه های زنجیره ای بزرگ، به خاطر تردد زیاد مشتریان، کارمندان بیشتر و مراجعه کمتر، این مدل رابطه تعاملی، چندان شکل نمی گیرد. در این فروشگاه ها، سرعت بالا در فروش، حرف اول را می زند و اولویت آنها، چیزی به جز رابطه صمیمانه با مشتریان است.

2- در دسترس نبودن بعضی برندهای محلی

معمولا فروشگاه های زنجیره ای با برندهایی کار می نمایند و کالاهایی را عرضه می نمایند که فروش بیشتری دارند و شناخته شده تر هستند. به همین دلیل ممکن است در انتخاب بعضی برندها، مخصوصا برندهای محلی و کمتر شناخته شده که از قضا برای شما محبوب است، با مشکل روبرو شوید.

3- ازدحام و شلوغی در بعضی ساعات

در بعضی روزها (مخصوصا روزهای ابتدایی هر ماه با واریز حقوق یا روزهایی که یارانه و کالابرگ واریز می گردد)، فروشگاه های زنجیره ای شلوغ هستند. مخصوصا در ساعاتی از روز مثل صبح یا حوالی غروب خرید از فروشگاه های زنجیره ای، ممکن است وقت بیشتری از شما بگیرد چون احتمالا باید در صف بلند بالای حساب کردن خریدتان بایستید و بیشتر معطل شوید.

4- دسترسی محدودتر و کمتر به شعب بعضی فروشگاه ها نسبت به سوپرمارکت ها

هر چند بعضی فروشگاه های زنجیره ای مثل فروشگاه های شعب زیادی در کشور دارند و با عنوان نزدیک مثل همسایه شناخته می شوند چون معمولا در هر محل یا منطقه ای می توانید به یک یا چند شعبه از فروشگاه های دسترسی داشته باشید، اما همه فروشگاه های زنجیره ای این امکان را برای خریداران مهیا ننموده اند و ممکن است برای پیدا کردن یک شعبه از یک برند فروشگاهی، مجبور به طی مسافت زیاد و صرف زمان طولانی شوید.

5- مناسب سازی نشدن برای افراد کم توان یا دارای معلولیت

عدم مناسب سازی فروشگاه های زنجیره ای برای افراد کم توان یا دارای معلولیت یکی از چالش های مهم در حوزه دسترسی و عدالت اجتماعی است. البته نه تنها فروشگاه ها، بلکه این معضل در بسیاری از زیرساخت های شهری و سازمانی هم وجود دارد. در بسیاری از فروشگاه های زنجیره ای مسیر مناسب برای ویلچر و رمپ های استاندارد وجود ندارد. قفسه ها طوری چیده شده اند که افراد کم توان نمی توانند به قفسه های بلند دسترسی داشته باشند.

برای افراد نابینا، راهنمای صوتی وجود ندارد یا آسانسور در آنها تعبیه نشده است. حتی کارمندان هم آموزش کافی برای تعامل با افراد دارای معلولیت ندیده اند یا دستگاه های پرداخت برای افراد دارای محدودیت های حرکتی و کم بینایی یا نابینایی، مناسب نیستند. البته این افراد می توانند از امکان خرید اینترنتی و دریافت درب منزل، استفاده نمایند که در بسیاری از فروشگاه های زنجیره ای از جمله فراهم است.

بیشتر بخوانید:

معایب فروشگاه های زنجیره ای برای صاحبان و کارمندان فروشگاه ها

تاسیس فروشگاه های زنجیره ای و ادامه دادن به این کسب و کار، چالش هایی هم برای کارمندان و هم صاحبان کسب و کار به همراه دارد و فقط مختص خریداران نیست. در این فروشگاه ها، بعضی مسائل، غیر قابل اجتناب هستتد و برای مرتفع کردن این چالش ها، احتیاج به امکانات بیشتر یا هزینه زیاد است. بعضی هم به طور کلی قابل حل نیستند. در ادامه به چالش های فروشگاه های زنجیره ای بزرگ در مقایسه با فروشگاه های کوچک می پردازیم.

1- امکان دزدی های کوچک در فروشگاه های بزرگ زنجیره ای

حتی در مغازه های کوچک هم امکان سرقت کالا به وسیله مشتریان وجود دارد اما در فروشگاه های بزرگ، به خاطر نظارت کمتر و دسترسی مشتریان به محصولات بیشتر، این امکان برای افرادی که اقدام به دزدی می نمایند، مهیاتر است. هر چند به یاری دوربین های داخل فروشگاه می توان تا حدی از دزدی کردن جلوگیری کرد اما در بسیاری مواقع، شناسایی افرادی که محصولات داخل قفسه ها را در کیف خود می گذارند و بدون حساب و کتاب، از فروشگاه ها خارج می نمایند، سخت تر است.

2- کار سنگین تر کارمندان در فروشگاه ها

هر چه فروشگاه های زنجیره ای بزرگ تر و دارای کالاهای بیشتر باشند، فشار کاری بر کارمندان هم بیشتر خواهد بود. از کارمندان فروشگاه ها انتظار می رود کار بیشتری را در زمان کمتری انجام دهند و حتی در بعضی مواقع امکان ایجاد تعامل زیاد و صمیمانه با بقیه کارمندان یا مشتریان هم وجود ندارد. در نتیجه باعث ایجاد خستگی برای کارمندان فروشگاه یا ترک کار آنها می گردد.

3- فروش نرفتن بعضی محصولات

احتمالا شما هم وقتی به سمت قفسه کالاهای مورد احتیاجتان می روید، اولویت خریدتان کالاهایی هستند که آنها را از قبل می شناخته اید. بعضی محصولات ناشناخته که برند مطرحی ندارند، شانس زیادی هم برای رقابت با کالاهای شناخته شده فروشگاه ها به دست نمی آورند، بنابراین اگر تامین نماینده کالایی هستید که برای عموم مردم چندان شناخته شده نیست، ممکن است موفقیت چندانی در زمینه فروش کالای خود نداشته باشید.

4- احتیاج به سرمایه زیاد

اگر شما هم قصد راه اندازی یک فروشگاه زنجیره ای را داشته باشید، احتمالا با چالش های این اقدام، آشنایی پیدا می کنید. برای تاسیس یک فروشگاه زنجیره ای باید فضایی بزرگ و پر رفت و آمد را انتخاب کنید که یافتن این محل، کار چندان آسانی نیست و ممکن است هزینه اجاره چنین فضایی، بسیار سنگین باشد.

بیشتر بخوانید:

5- معضل پیدا کردن نیروی کاری مناسب برای فروشگاه

پیدا کردن نیروی کار برای فعالیت در بخش های مختلف فروشگاه زنجیره ای، کار چندان ساده ای نیست. در این فروشگاه ها، به تعداد بیشتری نیروی کار نسبت به فروشگاه ها یا سوپرمارکت های کوچک تر دارید و استخدام افرادی که بتوانند به صورت متعهدانه کار نموده و با مشتریان ارتباط برقرار نمایند، در بسیاری واقع، یک معضل بزرگ به شمار می رود.

6- خدشه دار شدن نام برند در اثر قصور یک فروشگاه

فرض کنید یک فروشگاه از یک برند مطرح، اقدام به فروش کالاهای تاریخ گذشته کند، یا برخورد مناسبی با خریداران نداشته باشد، ممکن است با ضعف در بهداشت و تمیزی یک فروشگاه، روبرو شوید، همه این ها باعث می گردد نظر شما نسبت به آن برند، تغییر کند و این اشتباهات یا قصورها را به کل برند یا دیگر شعبه ها هم تعمیم دهید.

این به معنی این است که یک یا چند شعبه می توانند به اعتبار یک برند مطرح، آسیب بزنند. هر چند قوانین زیادی از سمت دفتر مرکزی و مدیریت هر برند، به شعب فروشگاه ها در کشور یا شهر، ابلاغ می شوند که فروشگاه ها موظف به رعایت این قوانین هستند، اما در بعضی موارد، بروز بعضی بی نظمی ها متداول است.

سوالات متداول درباره خرید از فروشگاه های زنجیره ای

مزایای خرید از فروشگاه های زنجیره ای چیست؟

بعضی از مزایای خرید از فروشگاه های زنجیره ای عبارتند از: خرید به صرفه کالاها، تنوع بالای محصولات در یک مکان، صرفه جویی در زمان و سهولت خرید، قیمت های مناسب و تخفیف های دوره ای و … .

معایب خرید از فروشگاه های زنجیره ای چیست؟

معروف ترین فروشگاه های زنجیره ای در ایران کدام هستند؟

در کشور ما، فروشگاه های زنجیره ای متعددی اقدام به فروش و تامین کالاهای ضروری خانوار می نمایند که معروف ترین این فروشگاه ها شامل ، شهروند، اتکا، جامبو و … هستند. در این فروشگاه ها محصولات به صورت عمده خریداری شده و سپس با قیمتی مناسب تر به صورت مستقیم به بازار عرضه می شوند.

سیاست فروشگاه های زنجیره ای چیست؟

فروشگاه های زنجیره ای مجموعه ای شامل مجموعه فروشگاه های متعددی هستند که با یک نام به ثبت رسیده و دارای یک مدیریت واحد هستند. این فروشگاه ها اغلب با طراحی مشابه محصولات خاصی را به فروش می رسانند. افزایش مقدار فروش محصول با عرضه بیشتر و قیمت پایین تر از سیاست های اصلی فروشگاه های زنجیره ای است.

منبع: افق کوروش
انتشار: 22 خرداد 1404 بروزرسانی: 22 خرداد 1404 گردآورنده: andishemag.ir شناسه مطلب: 2462

به "21 مزایای خرید از فروشگاه های زنجیره ای معروف و معایب آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "21 مزایای خرید از فروشگاه های زنجیره ای معروف و معایب آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید