جشن های محلی ایرانی از فروردین تا اسفند 1403
به گزارش مجله اندیشه، جشن های محلی ایرانی تصویری تمام نما از حضور موسیقی و پایکوبی و رنگ های شاد در فرهنگ و زندگی اصیل ایرانی است.
در دل فرهنگ و قومیت های ایرانی جشن های مختلفی هست که شاید در تقویم ثبت نشده اما با دل و جان مردم آمیخته و در زمان های معینی برگزار می شوند.
آشنایی با این جشن ها و اطلاع از زمان برگزاری آن می تواند فرصتی مجذوب نماینده برای سفر رفتن به منطقه ها مختلف کشور با چاشنی جشن و شادی، پایکوبی و موسیقی باشد.
جشن های محلی معمولا با انجام رسومی مثل پوشیدن لباس محلی، اجرای موسیقی و پایکوبی محلی برپا می شوند و مردم به شور و شادی در کنار هم جشن می گیرند.
متن کامل این مطلب را اینجا بخوانید:
https://www.jajiga.com/mag/%d8%ac%d8%b4%d9%86-%d8%a7%db%8c%d8%b1%d8%a7%d9%86%db%8c/
جشن هزاردف پالنگان
جشن هزاردف، فروردین ماه هر سال با حضور گرو ه های مختلف دف نوازی در روستای پلکانی پالنگان کردستان برگزار می شود.
در این جشن شاد، هموطنان کُرد، زن و مرد با پوشیدن لباس های رنگارنگ محلی در این مراسم دف می نوازند.
جشن فردینه ماشو دهکده کندلوس
فردینه ماشو یک جشن ایرانی شاد است که با شروع مرداد ماه و صدای ساز دهل و سرنای کندلوسی ها در میدان اصلی روستا شروع می شود.
زنان و مردان دهکده با لباس های رنگارنگ محلی به سبک و سیاق چوپانان طبرستانی به همراه نوازنده ها کارناوالی شاد و پر شور برپا می نمایند.
این کارناوال شاد با ایست های مکرر و پایکوبی ها محلی، بازی های دسته جمعی، نمایش و پذیرایی در سرانجام در پارک کندلوس با شعرخوانی به ایستگاه آخر می رسد.
جشنواره توت فرنگی رامیان
شهر رامیان در استان زیبای گلستان با جالیزهای سرخ و پربار، اردیبهشت هر سال به بار نشستن بوته های توت فرنگی را جشن می گیرد.
در این جشن محلی اهالی روستا مراسمی برای شکرگزاری از برداشت محصول برگزار می نمایند که برگزاری بازی های محلی، اجرای موسیقی و دیگر برنامه های شاد و فرهنگی بومی همراه است.
جشنواره بهارنارنج رامسر
رامسر، عروس زیبای مازندران یکی از شهرهایی است که در فصل شکفتن بهارنارنج شکرانه برداشت این محصول را جشن می گیرد.
جشن گل غلطان دامغان
جشن گل غلطان مراسم سنتی و تماشایی است که قدمت آن به بیش از صد سال پیش برمی شود که در شهر امیریه دامغان استان سمنان برگزار می شود.
این مراسم همزمان با شکفتن گل های محمدی یعنی در اردیبهشت ماه برگزار می شود.
در صورتی که تولد نوزاد با بهار همزمان باشد و یا در اولین بهار زندگی نوزاد، چند نفر از زنان فامیل به مزارع و باغ ها می روند و مشغول چیدن و جمع آوری گل های محمدی می شوند.
پس از چیدن و آماده سازی گل ها، نوزاد را به حمام می برند و شستشو می دهند و پس از خشک کردن بدنش، او را در میان پارچه ای سفید مملو از گل های پر پر شده صورتی و خوش عطر محمدی می گذارند و می غلتانند.
جشنواره گل گاوزبان جنت رودبار
روستای جنت رودبار، مهم ترین منطقه کشت گل گاوزبان در رامسر است که به مهد گل گاوزبان مشهور شده است.
اهالی این روستای زیبا با طبیعت بکر و جاذبه های طبیعی متنوع چندسالی است که در فصل برداشت این گیاه پرخاصیت،یعنی اردیبهشت و خرداد جشنواره گل گاوزبان را با پایکوبی و موسیقی شاد و زیبای محلی برپا می نمایند.
جشنواره سوسن چلچراغ
رویش سوسن چلچراغ در داماش به جاذبه گردشگری این منطقه تبدیل شده و هر سال همزمان با شکفتن گل، یعنی اواخر خرداد تا تیر ماه جشنواره گلدهی سوسن چلچراغ به وسیله اهالی داماش برپا می شود.
در این جشن اهالی داماش لباس های رنگارنگ محلی می پوشند و با و ساز و آواز موسیقی و انجام بازی های بومی، شکفتن سوسن سپید و زیبای چلچراغ را جشن می گیرند.
جشن انار اورامانات
یکی از بزرگ ترین جشن های برداشت انار، جشنواره انار اورامانات است که در اواخر مهرماه در 4 روستای بلبر، سلین، ژیوا و ناو از منطقه اورامانات کردستان برگزار می شود.
با شرکت در این جشنواره علاوه بر خرید انار تازه و فرآورده های آن، مردم روستا را می بینید که با شور و شادی در این جشن شرکت نموده اند تا فرهنگ و سنت کهن خود را به شما معرفی نمایند.
جشن پیرشالیار اورامانات
مراسم پیر شالیار جشن زیبا و کهنسالی است که علاوه بر اهالی اورامانات و روستاهای اطراف، گردشگرانی از سراسر ایران و حتی دنیا را هم به سمت این منطقه با طبیعتی بکر و زیبا می کشاند.
در جشن پیرشالیار مردان روستا با لباس محلی کردی دست در دست هم انداخته و با تکرار لفظ جلاله الله و ذکرهای معنوی حس پیوستگی و اتحاد روحی و جسمانی را در حلقه ای پیوسته و با حرکاتی موزون و هماهنگ به پایکوبی در می آورند.
مراسم پیر شالیار معمولا دو بار در سال در کنار مقبره و خانه پیرشالیار به مدت سه روز جشن گرفته می شود، یکی در میانه زمستان و دیگری در میانه بهار.
برای آشنایی بیشتر با مسیرهای گردشگری و مقاصد سفر و ایرانگردی مجله جاجیگا را از دست ندهید.
منبع: همگردی