با قلعه مارکوه آشنا شویم

به گزارش مجله اندیشه، این بار که به رامسر سفر کردید، از ما می شنوید یک کار هیجان انگیز بکنید. از 311 پله بالا بروید تا به بالای کوه برسید. و از آن بالا چشم انداز ای قشنگ و نفس گیر ببینید. کجا؟ قلعه مارکوه. یکی از جاهای دیدنی حوالی رامسر که نزدیک کتالم قرار گرفته.

با قلعه مارکوه آشنا شویم

قلعه مارکوه کجاست؟

شاید تله کابین رامسر به بام رامسر معروف شده باشد، ولی بام واقعی جای دیگری ست. قلعع، بالای کوه مارکوه قرار گرفته و نزدیک روستایی به همین نام است. دژ مارکوه از رامسر حدود 20 دقیقه یعنی 10 کیلومتر فاصله دارد. قلعه به تنکابن هم خیلی نزدیک است. یعنی با نیم ساعت رانندگی به آن جا هم می توانید برسید. قلعه، 260 متر از سطح دریا بالاتر است.

مارکوه یعنی چی؟

درمورد نام قلعه باورهای مختلفی هست. خیلی قدیم ها به این کوه، سعادت کوه، مبارک کوه، سفالین کوه و قلاچکوه می گفتند. اما سال هاست که همه آن را به نام مارکوه می شناسند. برخی ها می گویند در این کوه مار زیاد بوده. اما در گویش گیلگی از واژه مار استفاده نمی کردند، پس این نظر خیلی نمی تواند درست باشد.

برخی دیگر می گویند این دژ، اول، معبد یا جای مقدسی بوده و بعدها از آن استفاده نظامی میشده. اگر این نظریه را قبول کنیم که دژ پیش از اسلام ساخته شده، ممکن است مارکوه از مَهَر و ماهار به معنی مادر آمده باشد.

نظریه دیگر هم هست که می گوید کلمه مار به ماردها برمی گردد. یعنی مردمی که پیش از ورود آریایی ها به ایران در تنکابن امروزی زندگی می کردند. حالا محلی ها به آن قلعه مَرکو هم می گویند.

چرا باید قلعه مارکوه را ببینیم؟

خیلی ها هستند که دوست دارند جاهای تاریخی را ببینند. وقتی به جایی تاریخی می رسیم، با خودمان فکر می کنیم این دیوارها در طول سال ها چه ماجراهایی را پشت سر گذاشته اند و از اینکه حالا، ما هم آنجا هستیم و می توانیم آن را از نزدیک ببینیم ذوق زده می شویم.

البته اگر به تاریخ هم علاقه ای نداشته باشید و از آنهایی هستید که فقط دلشان می خواهد در طبیعت باشند و لاغیر، باز هم قلعه مارکوه انتخاب خوبی می تواند باشد. چیز زیادی از ساختمان آن باقی نمانده و بازسازی نشده؛ درعوض منظره خیلی قشنگی دارد و باصفاست. درواقع به غیر از همان پله ها، ورودی شمال شرقی دژ و به جای مانده چند اتاق، چیزی از قلعه به جا نمانده.

دامنه کوه پر است از درختان سبز و انبوه. منظره درخت ها موقع بالا رفتن از پله ها دل انگیز است و هم از آن بالا که پایین را نگاه کنید خیلی زیبا. به هر حال از 300 پله باید بالا بروید و بهتر است راستا مجذوب نماینده باشد، وگرنه چه کاریست. از تعداد پله ها نترسید، چون کوتاه ساخته شده اند و اگر گردش کنان بروید، خسته نمی شوید. قلعه مارکوه ثبت ملی هم شده.

سرولات و جاذبه های گردشگری این روستا

تاریخ قلعه

مارکوه خیلی قدیمی ست. کارشناسان می گویند بنای اولیه اش پیش از اسلام وجود داشته. بعد از اسلام هم بازسازی شده و به عنوان قلعه جنگی مورداستفاده قرار گرفته. اولین باری که در نوشته های تاریخی به این قلعه اشاره شده، به قرن سوم هجری برمی گردد.

سربازان از بالای این دژ دید 360 درجه داشتند و می توانستند از شرق تا تنکابن، از غرب تا رامسر، از جنوب تا کوه های البرز و از شمال تا دریا را ببینند. شما هم امروز که به قلعه بروید، ردیف ویلاها، روستاها، شالیزارها، باغ های چای و مرکبات و از همه قشنگ تر، آبی خزر را از آن بالا می بینید.

مردم محلی تونلی را در قلعه پیدا نموده بودند که تا روستای نیاسته کشیده شده بود. آنها تصور می کردند این تونل یک راه گریز اضطراری بوده. اما تحقیقات نشان می دهد کاربری تونل برای آب بوده و نقش آب انبار را داشته. جالب است بدانید یک چاه هم در قلعه ساخته شده.

مساحت دژ مارکوه حدود 600 متر مربع است. در این قلعه تا صد سرباز جا می گرفته. در طی سالیانی که گذشته، بخش زیادی از قلعه از بین رفته و حالا فقط چهار حصار بیرونی اش و سه تا از برج های پشتیبان اش به جای مانده اند. البته یکی از اتاق های قلعه را بازسازی نموده اند که نگهبان بنا در آن زندگی می نماید. اگر هوس کردید در شب تاریک ماجراجویی کنید و به قلعه بروید، اول باید با نگهبان هماهنگ کنید.

معماری قلعه

کارشناسان می گویند ساختار این قلعه به قلعه بابک خیلی شبیه است. دژی که حالا خرابه هایش را می بینیم، روی صخره ساخته شده. شکل آن مستطیل است و ضلع های آن تقریبا با هم برابر است. مصالحی که برای ساختن قلعه مورد استفاده قرار گرفته اند، از بستر صخره ای همان جا و همان اطراف به دست آمده اند. فضاهای داخلی قلعه را با لاشه سنگ و آجر و دیوارهای بیرونی را با تکه سنگ های بزرگ و گچ نیم کوب ساخته بودند.

جاذبه های نزدیک

شما تا شمال نمی روید که فقط این قلعه را ببینید. ساحل و دریای خزر یکی از تفریح های همیشگی شمال است. ضمن این که جاهای تماشای رامسر و تماشای های تنکابن دردسترس شما هستند و دو سه روزی شما را مشغول می نمایند. از طرف دیگر، با 1 ساعت و 15 دقیقه رانندگی به روستای جواهرده می رسید که خودش بهشت کوچکی است.

کجا اقامت کنیم؟

قلعه مارکوه را که دیدید، به این فکر می افتید که شب را کجا بمانید. ما پیشنهاد می کنیم از همین حالا به فکر رزرو هتل باشید و با خیال راحت سفر کنید.

بیشتر هتل های رامسر شیک و قشنگند ولی قیمت نسبتا بالایی هم دارند. قیمت رزرو هتل در رامسر از 256 هزار آغاز می گردد. اگر می خواهید هزینه کمتری خرج کنید، به هتل های تنکابن فکر کنید که 130 هزار تومانی هم در میان شان پیدا می گردد.

برترین زمان سفر

بهار فصل خیلی خوبی برای تماشا این قلعه است. دامنه کوه پر از گل های کوهی و شقایق می گردد و هنوز از شرجی و گرما خبری نیست. البته تابستان هم می گردد به این دژ تاریخی سر زد، چون از سطح دریا فاصله زیادی دارد و رطوبت کم تر استف ولی از ما می شنوید همان بهار یا اواخر تابستان بروید.

راستا دسترسی

اگر از تهران سفر را آغاز کنید، از جاده چالوس به شهر چالوس و بعد تنکابن می رسید. بعد از تنکابن سه راستا مختلف وجود دارد که هر سه به مارکوه می رسند. راه اول 15 کیلومتر بعد از تنکابن آغاز می گردد. جاده میرزا کوچک خان در سمت چپ جاده است. وارد جاده که شدید، سه کیلومتر پیش بروید تا به تابلوی مارکوه برسید. جاده، آسفالت باکیفیتی ندارد، ولی خاکی هم نیست. از این جا وارد جاده تلار بشوید و تابلوی مارکوه را دنبال کنید. پیش از رسیدن به قلعه ماشین را پارک کنید و از پله ها بالا بروید.

راستا دوم این است که از روستای هریس و جاده جنت رودبار به سمت جاده نیاسته بروید. در دوراهی به سمت تابلوی مارکوه بپیچید.

اگر بخواهید از راستا سوم بروید، از جاده نیاسته پیش می روید و تابلوی قلعه را دنبال کنید.

در صورتی که از راستا رشت و رامسر سفر کنید، باز به جاده میرزا کوچک خان و بعد مارکوه می رسید. انتخاب بهتر این است که از میدان معلم رامسر، به بلوار باهنر و خیابان کاشانی بروید. بعد راهی کردمحله شوید تا بتوانید در راستا جاده تلار قرار بگیرید.

منبع: اسنپ تریپ
انتشار: 23 دی 1400 بروزرسانی: 23 دی 1400 گردآورنده: andishemag.ir شناسه مطلب: 1954

به "با قلعه مارکوه آشنا شویم" امتیاز دهید

1 کاربر به "با قلعه مارکوه آشنا شویم" امتیاز داده است | 1 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "با قلعه مارکوه آشنا شویم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید