کـرونـا، بازار گـل را پـرپـر کرد
به گزارش مجله اندیشه، حال بازارهای گل در شهرمان خوب نیست؛ بازارهایی که تا چند ماه پیش بازارشان داغ بود و برای خودشان بروبیایی داشتند اما با آمدن کرونا بازارهای گل هم یکی پس از دیگری پرپر شد.
خبرنگاران- مژگان مهرابی: حال گل های شهرمان خوب نیست. تا چند ماه پیش بازارشان داغ بود و برای خودشان بروبیایی داشتند. از مجالس عروسی و خواستگاری تا جشنواره و نشست های مدیریتی، هر جا جمعیتی بود، سبد تاج گلی دیده می شد. اما چند ماهی است بازارشان بی رونق شده و کمتر کسی سراغی از آنها می گیرد. دلیلش هم شیوع ویروس مزاحمی است که با آمدنش چنان آتشی به خرمن گل و گیاه شهر انداخته که آب یک دریاچه هم نمی تواند خاموشش کند. این نعمت خدادادی آنقدر مهجور شده که نه تنها این روزها، خواهانی ندارد، بلکه در ایام نوروز هم مشتری نداشته است. به گفته اغلب فعالان صنف گلفروشی، روزانه حجم زیادی از گل های به فروش نرفته روانه زباله دانی می گردد. فعالان این صنف دل پری از شرایط کنونی دارند و اگر پای صحبت شان بنشینی، از بی رونقی بازار گل می گویند و نگران چک های برگشت خورده شان هستند و اینکه چرا هیچ نهادی دست کمک به سوی شان دراز نمی نماید. به بهانه روز ملی گل و گیاه، سری به بازارهای گل شرق تهران زدیم و پای صحبت گروهی از فعالان این صنف نشستیم تا درباره مسائل غرفه دارهای بازارهای گل امام رضا(ع)، شهید محلاتی و شهید بابایی بگویند.
- اکبر شاهرخی، رئیس اتحادیه گلفروش ها اظهار داشت/ 1500 میلیارد تومان خسارت مالی گل فروشان
اکبر شاهرخی رئیس اتحادیه گلفروش های تهران می گوید: بازار گل امام رضا(ع) نسبت به دیگر بازارهای تهران از تنوع بیشتری برخوردار است. 70 درصد فراورینماینده است و در حدود 20 تا 25 درصد هم بازار محلاتی گل فراوری می نماید. اغلب بازارهای تهران از اینجا گل می برند.
اکبر شاهرخی/ رئیس اتحادیه گلفروش های تهران
اما نکته مهم این است که بازار گل الان کساد است و خیلی رونق ندارد. او در ادامه با بیان اینکه در چند ماه گذشته صنف گل فروشان ایران 1500 میلیارد تومان خسارت مالی دیده اند، می افزاید: بازار گل امام رضا(ع) به گونه ای است که هر روز تعداد زیادی اتوبوس پر از گل از شهرهای مختلف به این بازار می آید. در زمستان گل های ما از شهرهای جنوبی ایران تأمین می گردد. فراورینمایندگان ضرر زیادی دیده اند. ماه رجب و شعبان و عید نوروز را از دست داده ایم. گلخانه هایی داشتیم که حتی درشان باز نشد. الان نه جشن عروسی برگزار می گردد و نه مراسم سوگواری. بنابراین گلی هم خریداری نمی گردد. متأسفانه بانک صنعت و معدن هم با ما همکاری ننموده و وامی به ما نمی دهد. شغل های دیگر شاید متحمل ضرر شده باشند اما مهم این است که اصل جنس آنها از بین نرفته است. بعد از چند ماه افزایش قیمت هم داشته اند. اما اصل جنس ما خراب شده است. به گفته شاهرخی، نخستین بازارگل شرق تهران، بازار گل شهید محلاتی است و بعد از آن بازار گل امام رضا(ع) ساخته شد. او درباره نحوه شکل گیری بازار گل امام رضا(ع) می گوید: ابتدای امر همه در بازار گل محلاتی مستقر بودیم. به دلیل اختلاف نظری که بین کاسبان و شهرداری ایجاد شد برخی از کاسبان به اینجا آمدند. قطعه زمین عظیمی خریدند و به صورت اصولی غرفه ساختند. بازار گل امام رضا(ع) امکاناتی مانند سردخانه و تأسیسات برقی خوبی دارد. نکته مهمی که شاهرخی اشاره می نماید اینکه قیمت گل در بازارها تقریباً شبیه هم است و بازار امام رضا(ع) معمولاً معین نماینده قیمت است.
- 700 غرفه گل در شرایط کسادی کار
بازار گل امام رضا(ع)، عظیم ترین و مهم ترین بازار گل در محدوده شرق تهران و شاید هم پایتخت است. در خیابان خاوران، نرسیده به سه راه سیمان تابلوی عظیمی به چشم می خورد که موقعیت جغرافیایی بازار گل این منطقه را نشان می دهد. فضای عظیمی است و ساختار منظمی دارد. غرفه های آن روی اصول ساخته شده و ردی از بی نظمی در آن دیده نمی گردد. پارکینگ وسیعی هم دارد که در واقع می توان گفت 3 پارکینگ تو در تو است که در دل هم جای گرفته اند. بازار گل امام رضا(ع) یک سالن طویل است با تعداد زیادی غرفه که به آن راه دارند. شمردن غرفه ها زمانبر است اما حسین سلطان محمدی
مسئول بازار گل و گیاه امام رضا(ع) می گوید که بیش از 700 غرفه گل و گیاه در اینجا وجود دارد. او دل پری از وضع نابسامان بازار گل در این روزها دارد و می گوید: تا قبل از شیوع ویروس کرونا هزاران نفر به این محل رفت وآمد داشتند اما حالا تعداد محدودی مشتری به اینجا مراجعه می نماید. البته بیشتر مشتریان بازار گل امام رضا(ع) صنف گلفروش ها هستند که به صورت عمده ای گل تهیه می نمایند.
- نه عروسی نه عزا
حق با سلطان محمدی است، در بازار گل امام رضا(ع) جنب وجوشی وجود ندارد. تعداد اندکی در بازار رفت وآمد دارند که بیشترشان گلفروش هستند. قاسم صداقتی یکی از غرفه دارهای این بازار است.
می گوید: از آنجا که در اینجا گل به قیمت مناسب عرضه می گردد، دسته گل برای عروس، ماشین عروس، تاج گل برای مراسم سوگواری و سبدهای گل برای جلسات و کنفرانس ها هم تهیه می گردد. اما حالا به دلیل برگزار نشدن مراسم سوگواری و عروسی هیچ کس برای تهیه تاج گل یا دسته گل به اینجا نمی آید. ساعت کاری اینجا از 4 تا 9 صبح است. شما اگر 9 صبح به اینجا می آمدید یک شاخه گل هم پیدا نمی کردید. حالا گل ها روی هم تلنبار شده و خریدار ندارد. حسن دیلمانی کاسب دیگر این بازار، معتقد است صنف گل فروشان در اوضاع شیوع کرونا بیشتر از دیگر اصناف آسیب دیده و می گوید: خیلی از اصناف ناگزیر به تعطیلی مغازه خود شدند. اما مهم این است که بعد از قرنطینه اجناس خود را داشتند. یعنی اصل جنس شان سالم بود نه مثل ما که با کوهی از گل های خراب شده روبرو شدیم. دل مان خوش بود به جشن های ماه رجب و شعبان و عید نوروز که با وجود کرونا هیچ جشن و مراسمی برگزار نشد. بسکمک از گلخانه ها حتی درشان باز نشد. صاحبان گلخانه ها مجبور شدند گل های خراب شده را راهی زباله دانی نمایند و برای معدوم کردن آنها هم کلی هزینه دادند.
سلطان محمدی/ مسئول بازار گل و گیاه امام رضا (ع)
- پول هزینه آب و برق نداریم!
سلطان محمدی هر روز با چهره افسرده و نگران همکارانش روبه روست و از اینکه نمی تواند کاری انجام دهد، حس خوبی ندارد. او با اشاره به اینکه بسکمک از گلفروش ها درآمدی نداشته و چک شان برگشت خورده است، می گوید: آنچه مسلم است گل از ملزومات زندگی شهروندان نیست. با توجه به شرایط مالی حاکم بر جامعه قطعاً مثل گذشته بازار داغی نخواهد داشت. ما حتی هزینه آب و برق غرفه ها را نمی توانیم پرداخت کنیم چه برسد به درآمدزایی. او متذکر می گردد اگر فکری به حال صنف گلفروش ها نگردد در آینده ای نزدیک اغلب غرفه دارها ورشکست خواهند شد. این فعال بازار گل می گوید: متأسفانه هیچ نهاد و سازمانی به کمک ما نمی آید. از هر غرفه 5 ـ 6 خانواده روزی می خورند و خدا می داند اگر وضع بهتر نگردد چند خانواده با مشکل معیشتی روبرو خواهند شد. او با دلخوری از همکاری نکردن مسئولان در شرایط فعلی شکایت می نماید: برای گسترش و توسعه بازار گل اقدام به ساخت وساز کردیم. از مسئولان هم وام گرفتیم. حالا نمی توانیم وام را پرداخت کنیم و به ما مهلت نمی دهند.
- 200 غرفه نسبتاً پیروز در فروش
بازار تازه ساز و جدیدی است که که در مرز بین مناطق 4 و یک قرار گرفته است. خیلی وسیع نیست و تقریباً 200 غرفه دارد. اما مجهز است و مثل بازار گل امام رضا(ع) روی اصول ساخته شده است. پارکینگ عظیمی هم دارد و از این رو شهروندان برای خرید گل با مشکل جای پارک روبرو نمی شوند. علیرضا بهادری یکی از غرفه دارهای این بازار که در بازار گل شهید محلاتی هم غرفه دارد، می گوید: اغلب غرفه دارها به صورت فامیلی یا طایفه ای فعالیت می نمایند. در بازارهای دیگر هم یک غرفه دارند تا بتوانند امورات خود را سپری نمایند. ما هر روز 3 صبح به بازار امام رضا(ع) می رویم و گل های خود را آنجا تهیه می کنیم. او از اینکه مشتریانش کم شده ابراز ناراحتی می نماید اما باز شادمان است که چنین بازاری در شمال شرق تهران راه اندازی شده است. می گوید: حوالی این بازار چندین شهرک نظامی است و بانوان معمولاً برای خرید یا ملاقات از غرفه های گل به اینجا می آیند. بازتاب خوبی هم داشته است.
- رونق تزیینات چوبی
بعد از بازار گل امام رضا(ع) سری به قدیمی ترین بازار گل شرق تهران می زنیم. تقاطع خیابان نبرد جنوبی و زمزم، با مترو و اتوبوس هم می توان به آنجا رفت. با اینکه این بازار گل از داشتن پارکینگ محروم است اما اغلب شهروندان تهرانی به خصوص اهالی شرق تهران ترجیح می دهند برای تهیه گل به بازار گل شهید محلاتی بروند. چراکه مسیرش سرراست است. بازاری نه چندان نونوار که ساختار منظمی هم ندارد. مثل گذشته خبری از دادزن هایی که جلو در برای غرفه شان تبلیغ می کردند نیست. چند نفری ایستاده اند و منتظر که اگر کسی سفارش تزیین گل داشت به آنها خدمات بدهد. دفتر بازار گل بسته است و از این رو با مسئول آن نمی توان ملاقاتی داشت. برای همین بهترین کار گفت وگو با غرفه دارهاست. بازار گل وسعت خیلی زیادی ندارد. در واقع یک خیابان پر چاله است که به چند راه فرعی باز می گردد. آنچه بیشتر از گل و گلدان، در اینجا دیده می گردد، تزیینات چوبی است که اقبال نمایندگان زیادی هم دارد. مشتریان این بازارگل بیشتر خانم ها هستند که برای رفتن به مهمانی یا زیبا کردن خانه شان به اینجا می آیند. در این موقع از سال باید بازار شلوغ باشد اما نیست. کرونا شور و هیاهویی که در این بازار داشت را گرفته و فضایی ساکت و سرد را جایگزین نموده است.
- غرفه های خلوت و بی مشتری
علی حکیمی یکی از قدیمی های این بازار است. به گفته خودش از زمانی که اینجا شکل گرفته غرفه دار بوده است. می گوید: بیش از 40 سال است این بازار دایر شده و گل فراوری می نماید. قبلاً زمین کشاورزی بوده و بعدها بازار گل فروشی شده است. غرفه ها یک اندازه نیست و به گفته حکیمی، هرکسی بنا به وسع مالی و قدرتی که توانسته اعمال کند کوچکی یا عظیمی غرفه اش را معین نموده است. او ادامه می دهد: هیچ کدام از غرفه های اینجا سند ندارد و قولنامه ای معامله می گردد. از 400 میلیون به بالا. بسته به این دارد که غرفه چه اندازه باشد و کجا قرار داشته باشد. آنچه مسلم است غرفه دارهای این بازار مثل بازار گل امام رضا(ع) با معضل هزینه آب و برق روبرو نیستند. هوشنگ احمدی غرفه دار دیگری است که خیلی حوصله گفت وگو ندارد. می پرسم در شرایطی که بیماری کرونا در جامعه شیوع پیدا نموده چه مسائلی روبرو شده اید؟ با غیظ پاسخ می دهد: هیچ، بدبختی. مشتری نداریم. گل ها خراب می شوند و باید آنها را دور بریزیم. هیچ کس هم به دادمان نمی رسد. سر ماه هم باید کلی اجاره غرفه را بدهم. او تصمیم دارد غرفه را به فرد دیگری واگذار کند و به رغم میل باطنی اش گل فروشی را کنار بگذارد.
- چک ها پاس نمی گردد
ساعت کاری این بازار برخلاف بازار گل امام رضا(ع) از 7 صبح تا ظهر است. خیلی از غرفه دارها تا پاسی از شب هم کار می نمایند تا بتوانند مشکل مالی شان را تا حدی جبران نمایند. البته برخی از اهالی معتقدند تعدادی از گلفروش ها با تاریک شدن هوا، فعالیت های غیرمرتبط با بازار گل را هم انجام می دهند. . احسان پهلوانی می گوید: از یک ماه مانده به شب عید کسب و کارمان رونق مضاعفی به خود می گرفت اما متأسفانه سال جاری در آستانه عید نوروز بازار تعطیل شد و ما خانه نشین شدیم. اغلب کاسبان اینجا با چک های برگشتی روبروند و اوضاع مالی به وفق مرادشان نمی چرخد. در بازارگل شهید محلاتی بچه هایی هم هستند که کارشان جابه جا کردن گلدان های گل با گاری است. بچه ها کار که دلخوش به انعامی هستند که از سوی مشتری عایدشان می گردد. آنها هم خیلی شرایط خوبی ندارند و دستمزدی که می گیرند کفاف هزینه رفت و آمدشان را هم نمی دهد. بیرون بازار گل شهید محلاتی، درست روبه روی جایی که پیش تر زمین کشاورزی بوده و برخی از صنف گلفروش ها آن جا را تصاحب نموده اند، شرایط به گونه دیگری است. در آن جا بیشتر درختچه و ملزومات گلکاری فروخته می گردد و می توان گفت آنها هم دل خوشی از وضع موجود ندارند.
- 200 غرفه نسبتاً پیروز در فروش
بازار تازه ساز و جدیدی است که که در مرز بین مناطق 4 و یک قرار گرفته است. خیلی وسیع نیست و تقریباً 200 غرفه دارد. اما مجهز است و مثل بازار گل امام رضا(ع) روی اصول ساخته شده است. پارکینگ عظیمی هم دارد و از این رو شهروندان برای خرید گل با مشکل جای پارک روبرو نمی شوند. علیرضا بهادری یکی از غرفه دارهای این بازار که در بازار گل شهید محلاتی هم غرفه دارد، می گوید: اغلب غرفه دارها به صورت فامیلی یا طایفه ای فعالیت می نمایند. در بازارهای دیگر هم یک غرفه دارند تا بتوانند امورات خود را سپری نمایند. ما هر روز 3 صبح به بازار امام رضا(ع) می رویم و گل های خود را آنجا تهیه می کنیم. او از اینکه مشتریانش کم شده ابراز ناراحتی می نماید اما باز شادمان است که چنین بازاری در شمال شرق تهران راه اندازی شده است. می گوید: حوالی این بازار چندین شهرک نظامی است و بانوان معمولاً برای خرید یا ملاقات از غرفه های گل به اینجا می آیند. بازتاب خوبی هم داشته است.
بازار گل امام رضا(ع)، عظیم ترین و مهم ترین بازار گل در محدوده شرق تهران و شاید هم پایتخت است. در خیابان خاوران، نرسیده به سه راه سیمان تابلوی عظیمی به چشم می خورد که موقعیت جغرافیایی بازار گل این منطقه را نشان می دهد. فضای عظیمی است و ساختار منظمی دارد. غرفه های آن روی اصول ساخته شده و ردی از بی نظمی در آن دیده نمی گردد. پارکینگ وسیعی هم دارد که در واقع می توان گفت 3 پارکینگ تو در تو است که در دل هم جای گرفته اند. بازار گل امام رضا(ع) یک سالن طویل است با تعداد زیادی غرفه که به آن راه دارند. شمردن غرفه ها زمانبر است اما حسین سلطان محمدی
مسئول بازار گل و گیاه امام رضا(ع) می گوید که بیش از 700 غرفه گل و گیاه در اینجا وجود دارد. او دل پری از وضع نابسامان بازار گل در این روزها دارد و می گوید: تا قبل از شیوع ویروس کرونا هزاران نفر به این محل رفت وآمد داشتند اما حالا تعداد محدودی مشتری به اینجا مراجعه می نماید. البته بیشتر مشتریان بازار گل امام رضا(ع) صنف گلفروش ها هستند که به صورت عمده ای گل تهیه می نمایند.
- نه عروسی نه عزا
حق با سلطان محمدی است، در بازار گل امام رضا(ع) جنب وجوشی وجود ندارد. تعداد اندکی در بازار رفت وآمد دارند که بیشترشان گلفروش هستند. قاسم صداقتی یکی از غرفه دارهای این بازار است.
می گوید: از آنجا که در اینجا گل به قیمت مناسب عرضه می گردد، دسته گل برای عروس، ماشین عروس، تاج گل برای مراسم سوگواری و سبدهای گل برای جلسات و کنفرانس ها هم تهیه می گردد. اما حالا به دلیل برگزار نشدن مراسم سوگواری و عروسی هیچ کس برای تهیه تاج گل یا دسته گل به اینجا نمی آید. ساعت کاری اینجا از 4 تا 9 صبح است. شما اگر 9 صبح به اینجا می آمدید یک شاخه گل هم پیدا نمی کردید. حالا گل ها روی هم تلنبار شده و خریدار ندارد. حسن دیلمانی کاسب دیگر این بازار، معتقد است صنف گل فروشان در اوضاع شیوع کرونا بیشتر از دیگر اصناف آسیب دیده و می گوید: خیلی از اصناف ناگزیر به تعطیلی مغازه خود شدند. اما مهم این است که بعد از قرنطینه اجناس خود را داشتند. یعنی اصل جنس شان سالم بود نه مثل ما که با کوهی از گل های خراب شده روبرو شدیم. دل مان خوش بود به جشن های ماه رجب و شعبان و عید نوروز که با وجود کرونا هیچ جشن و مراسمی برگزار نشد. بسکمک از گلخانه ها حتی درشان باز نشد. صاحبان گلخانه ها مجبور شدند گل های خراب شده را راهی زباله دانی نمایند و برای معدوم کردن آنها هم کلی هزینه دادند.
- پول هزینه آب و برق نداریم!
سلطان محمدی هر روز با چهره افسرده و نگران همکارانش روبه روست و از اینکه نمی تواند کاری انجام دهد، حس خوبی ندارد. او با اشاره به اینکه بسکمک از گلفروش ها درآمدی نداشته و چک شان برگشت خورده است، می گوید: آنچه مسلم است گل از ملزومات زندگی شهروندان نیست. با توجه به شرایط مالی حاکم بر جامعه قطعاً مثل گذشته بازار داغی نخواهد داشت. ما حتی هزینه آب و برق غرفه ها را نمی توانیم پرداخت کنیم چه برسد به درآمدزایی. او متذکر می گردد اگر فکری به حال صنف گلفروش ها نگردد در آینده ای نزدیک اغلب غرفه دارها ورشکست خواهند شد. این فعال بازار گل می گوید: متأسفانه هیچ نهاد و سازمانی به کمک ما نمی آید. از هر غرفه 5 ـ 6 خانواده روزی می خورند و خدا می داند اگر وضع بهتر نگردد چند خانواده با مشکل معیشتی روبرو خواهند شد. او با دلخوری از همکاری نکردن مسئولان در شرایط فعلی شکایت می نماید: برای گسترش و توسعه بازار گل اقدام به ساخت وساز کردیم. از مسئولان هم وام گرفتیم. حالا نمی توانیم وام را پرداخت کنیم و به ما مهلت نمی دهند.
منبع: همشهری آنلاین